Runor (textiltryck)
Den 1x1,3 m stora runstenen håller på att färdigställas. De fyra eleverna i denna grupp arbetar med textiltryck och har tillsammans gjort stämplar som de använder för att trycka en gemensam text på den textila runsten. De håller även på att dekorera sin sten med en drake!
Korgflätning
Eleverna i korggruppen arbetar på och här kan vi se hur korgarna växer fram. Vikingarna använde sig av pilgrenar, men på grund av årstiden har eleverna arbetat i grov metalltråd och hampasnöre. Först snos en bas ihop av metalltråd och därefter vävs/flätas hampasnöret fast genom en viss teknik. Korgarna böjs till för att kunna stå och hampasnöret låses fast genom att metalltråden böjs ned i överkant.
Brickband
Med hjälp av 10 kartongbrickor och 40 varpade trådar var väver eleverna dekorativa band i olika mönster. För att varpen skall vara spänd knyts de fyra eleverna fast i sin varp, som i sin tur är fäst i benen på en upp och nedvänd stol. Sedan är det bara att hålla tungan rätt i mun och komma ihåg hur brickorna skall vridas och inslagen skall slås.
Amuletter
Eleverna har arbetet med att tillverka sina egna skydds- eller lyckoamuletter. Precis som vikingarna kunde göra infattas stenar som sedan graveras (i det här fallet med färg och pensel). En annan variant är lerplattor med runristningar. Eleverna får själva bestämma vad deras amuletter har för egenskaper och vad de skyddar mot eller i vilket annat syfte de bärs.
/Erika